Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Nieuwe zeilen First 26

Nieuwe zeilen First 26 18 apr 2024 05:52 #1553924

Dag Kenners,

Toen ik mijn bootje kocht (first 26), wis tik natuurlijk wel dat er ook een keer wat nieuw doek op moest.
Op het moment vaar ik recreatief met twee kleine kinderen, daar maakt het niet zoveel uit, als papa zich maar een beetje beheerst om het leuk te houden, het niewue grootzeil zal zeker helpen, met een klein fokje. Clubwedstrijd wil ik wel aan gaan meedoen. Vaargebied IJselmeer en wellicht wat coastel cruising.

Na het doorspitten van wat oude topics, ga ik voor een nieuwe dacron cross cut grootzeil met Challenge Newport All Purpose Premium Dacron. Volgens mij is dat zeker met dit zeil grootte a12.7m2 prima denk ik.
Zelf verwacht ik dat 200 euro voor Tri Radiaal hier niet veel uit zal maken toch?

Alleen nu het voorzeil, hierover heb ik de zelfde twee vragen, op leuvers.
Heb nu een offerte voor een 110% (17.3m2) en 150% (23.5m2), maar zou het voor de bruikbaarheid toch eerder moeten voor een
130% (20.45m2). Een high aspect heb ik, die is nog redelijk. De 150% gebruik ik nu vooral met weinig wind, dan is dat iets te bolle zeil ook niet zo heel erg.
Hier zit ik dus te twijfelen hoe lang de 110% of 130% zou kunnen blijven staan, wat is heir realistisch qua windkracht?

En dan nog de vorm en materiaal?
Voor nu zat ik ook te denken aan premium dacron, maar wat dan cross cut of radiaal. Aangezien hier ook de grote meespeelt, zou ik bij de 130% misschien toch eerder voor tri radiaal kiezen. De kans dat deze een keer met wat meer wind blijft staan is natuurlijk aanwezig, iets te laat wisselen. Zou dit de meer prijs waard zijn>

Heeft hier iemand een visie over?

Groeten
Laatst bewerkt: 18 apr 2024 05:56 door Elisabeth1921.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nieuwe zeilen First 26 18 apr 2024 07:39 #1553941

  • Watermaat
  • Watermaat's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1697
Ik heb zelf in het verleden een First 235 gehad met een max gesneden high aspect tot aan de hoofdwanten (latjes, ongeveer 115%) icm een goed grootzeil. Daarmee vaar je niet merkbaar langsamer als met een 130% genua als je daarnaast gewoon je oude 150% genua houdt voor echt licht weer.
In principe stond die maxHA er vanaf 3Bf op en wisselde ik niet meer.
Met zo'n max HA vaar je net wat hoger in het kruisrak en met een tweede schoot naar buiten ook ruimwinds top. Handling overstag is makkelijker.
Ik geloof zelf niet zo in triradiaal dacron voor relatief kleine voorzeilen, gewoon crosscut (of evt laminaat) lijkt me beter.
Let vooral op dat ze na inmeten voordoende voorlijklengte gebruiken en geen 20-30 cm "veiligheids marge" inbouwen. Dat scheelt veel efficient oppervlak. Iets hogere schoothoek (niet te kort boven dek) is wel handiger. Scheelt niet veel in snelheid, maar maakt afstellen schoothoek makkelijker.
NB: ik meet om deze redenen altijd zelf in. Zeilmakers willen zeker niet te groot leveren, zodat het past. Ik pas liever valsluiting en dek beslag aan tot max mogelijk is.
NB ik weet niet of je voor jouw clubwedstrijden merkbaar inlevert tov 130% genua rond 3-4 Bf ? Ik verwacht niet veel, zeker niet als je vlot een spi zet.

Misschien heb je er wat aan ?
Marieholm IF
Laatst bewerkt: 18 apr 2024 07:40 door Watermaat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Nieuwe zeilen First 26 18 apr 2024 10:21 #1553986

Bedankt, ja hier heb ik wel wat aan mijn onderbuik gevoel. Dat het in de meeste omstandigheden niet uitmaakt, en je overall het meeste hebt aan een goed grootzeil en een mooie goed gesneden high aspect bij weinig wind, voldoet de grote genua wel.

Bij het inmeten wil ik ook graag bij zijn, o.a. om wat je aangeeft over de maximale lengtes. En ook om ter plekke nog wat te kunnen sparren met de zeilmaker (waar ik vanuit andere boten waarop ik meevaar) wel vertrouwen heb.

Laminaat wou ik voor nu niet meenemen, ook vanwege de wel fors (aangegeven) hogere prijs. Dan kom ik niet toe aan de nu gewenste twee nieuwe zeilen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.239 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl