Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 02 feb 2024 13:28 #1538795

Afgesplitst uit
zeilersforum.nl/index.php/foru...rs?start=625#1538772

Noballast schreef :
Er is een enorme variëteit aan vulmiddelen. Kijk bij de diverse leveranciers wat ze doen.

Ga je het zelf toepassen vraag je dan af op welke materialen je het toepast en wat de functie moet zijn. Een grof maar makkelijk te onthouden onderscheid is hoge dichtheid (het epoxy volume vermeerderd niet of nauwelijks) of lage dichtheid (het epoxy volume vermeerderd aanzienlijk tot wel 5 of meer keer het oorspronkelijke epoxy volume)

Hoge dichtheid is sterk, zwaar, slecht schuurbaar en risico op een te snelle/hoge exotherme reactie. Voorbeelden zijn stewathix, katoenvezels, aerosill e.d.
Lage dichtheid is minder sterk, lichtgewicht en makkelijk schuurbaar. Voorbeelden zijn de microballoons varianten e.d.
En dan nog de combi’s en eventueel versterkt met gehakte glasvezels.

Zelf gebruik is maar 3 soorten poeders, aerosil (vullen en lijmen laminaat), bruine microballoons (idem, fillets en (soms)plamuur) en katoen (verlijmingen van hout) Mengen doe ik bijna nooit.

Aerosill vind ik wat fijner werken dan stewathix. Nadeel is dat het enorm stuift, reden waarom je het bij Polyestershoppen niet meer kunt krijgen (ivm herverpakking)


Ik heb de producten die ik zo vind proberen op te sommen. Beschrijvingen komen 1:1 van de diverse grote fabrikanten. Correcties en aanvullingen zijn welkom.
  • Colloidal Silica. Zware vuller, bestaat uit glas bolletjes. West Systems noemt dit "Adhesive Filler", dus geschikt voor om lijmen mee aan te maken of te gebruiken voor fillets
  • Aerosil. Aerosil is een lichtgewicht vulmiddel voor het indikken van epoxy en het maken van epoxylijm en fillets. Het toevoegen van aerosil geeft nauwelijks toename van het volume. Een lijm van aerosil en epoxyhars is geschikt voor het verlijmen van hoog belaste delen. Het mengsel wordt extreem hard en is hierdoor minder goed te schuren dan de combinatie van andere vulmiddelen. Aerosil geeft een glad, keihard resultaat
  • Witte microballoons (Glass Bubbles). Witte microballoons of glass bubbles worden gebruikt om makkelijk schuurbare pasta’s te maken waar eenvoudig mee geplamuurd kan worden.
  • Rode microballoons. Rode microballoons zijn lichtgewicht fenol bolletjes die je eenvoudig in epoxy mengt. Na het vermengen, zal de hars bruin kleuren. Deze vulstof wordt vooral gebruikt voor houten delen die transparant afgewerkt moeten worden. Door de bruine kleur vallen de fillets dan minder op. Het mengsel is licht van gewicht waardoor rode microballoons ook veel worden gebruikt waar gewicht een doorslaggevende factor is
  • Glass Bubbles (Microspheres). 3M K20 microballoons/microspheres can be added to resins and gelcoats to reduce their density and make them more sandable. Add smaller quantities to resin make a sandable 'primer' or in higher quantities, combined with fumed silica, to make a lightweight filler.
  • Gehakte glasvezels. Milled Glass Fibre. Milled Glass Fibre Blend is a high-density blended filler consisting of loose chopped glass and other fillers intended for small semi-structural repairs, filling voids, or small-scale impact damage to glass fibre laminates. The finished repairs are incredibly strong, tough, and resilient.
  • Katoenvezel. Katoenvezel is een uitstekende filler voor bijvoorbeeld verlijmen, het opvullen van holtes en het maken van fillets (epoxy lijmrupsen). Katoen verdikt de epoxy snel en is goed schuurbaar. De katoenvezels absorberen de epoxyhars, maar laten de epoxy onder druk los, zodat bij het verlijmen een zeer goede hechting ontstaat. Voor een perfect, glad resultaat kun je 50% stewathix of aerosil toevoegen.
  • Stewathix. Stewathix is een lichtgewicht vulmiddel voor het maken van epoxylijm en fillets (epoxy lijmrupsen). Stewathix dikt epoxy sneller in dan Aerosil en stuift minder. Het is daardoor prettiger verwerkbaar, en geeft minder rommel en stof in de werkplaats. Stewathix is ongevoelig voor vocht. Een lijm van stewathix en epoxyhars is geschikt voor het verlijmen van hoog belaste delen. Het mengsel wordt extreem hard en is hierdoor minder goed te schuren dan de combinatie van andere vulmiddelen. Meng 50% katoen en 50% stewathix voor een relatief licht maar sterk resultaat.


Wat is "fumed silica"?
Laatst bewerkt: 02 feb 2024 13:32 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 02 feb 2024 14:05 #1538804

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7826
Kleine aanvullingen:

- Witte microbaloons vind ik behoorlijk lastig mengen met hars. Het stuift verschrikkelijk en is ongezond om in te ademenen dus masker op. Er moet aardig wat bij om een hars pindakaas-dikte te geven en het mengen van de tijd gaat af van de potlife van de hars. Bij hoge temp of snelle harder, gooi ik alvast wat microbaloons in de hars voor ik harder toevoeg om potlife te behouden.

- katoen is wat dat betreft fijner werken. En aan de katoenvezels van HP-textiles zit nog iets toegevoegd waardoor die iets plakkerig is en nog sneller/beter mengt dan die van polyservice of polyestershoppen.

- katoen alleen blijft behoorlijk bobbelig bij een fillet als er niet direct glasweefsel over heen gaat. Dan probeer ik het nog een keer na te strijken met een kwast en pure epoxy hars tegen de tijd dat ie bijna stijf is. Soms wel lastig timen. Of meng ik wat microbaloons mee om het eindresultaat gladder en schuurbaarder te krijgen. Bij hout-op-hout lijmen niet nodig en lijm met wat katoen mijn favouriet. Dan hoeft het ook niet tot pindakaas maar is minder visceus als appelstroop ook prima.

- Bij veel vulmiddelen wordt de lijm minder visceus naarmate de tijd vorderd omdat de epxoy wat warmer en dus dunner wordt. Bij tijdrovendere klussen meng ik de boel net wat viscueser dan nodig is of hou ik het vulmiddel bij de hand om later nog wat er bij te stoppen.

- Stewathix behoeft minder vulmiddel dan katoen en lijkt ook een lichtere lijm te geven. Gebruik ik liever bij fillets die 'hangen' omdat deze dan minder snel uitzakken.
Laatst bewerkt: 02 feb 2024 14:12 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 02 feb 2024 14:11 #1538806

En schuurpoeder (van het te bewerken hout)? Dat gebruik ik vaak als ik hout wil verlijmen...
Trotse eigenaar van de IW-31 'Zwaantje'
Laatst bewerkt: 02 feb 2024 14:11 door Maarten-IW31.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 02 feb 2024 14:13 #1538807

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7826
Maarten-IW31 schreef :
En schuurpoeder (van het te bewerken hout)? Dat gebruik ik vaak als ik hout wil verlijmen...
Zeker een aanvulling! Als ik echter de kleur van het hout wil benaderen, voeg ik ook wat witte microbaloons toe. Anders wordt de lijm donkerder dan het hout zelf door de epoxy.

Overigens heb ik bij gebrek aan beter ook wel eens maizena of bloem gebruikt bij niet kritisiche toepassingen maar om die nou in het rijtje op te nemen... :P
Laatst bewerkt: 02 feb 2024 14:56 door Philip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 02 feb 2024 14:54 #1538815

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6764
Om het rijtje nog wat aan te vullen: lavazand om grote holten mee op te vullen. Ooit gekregen bij een kunsstofverwerker in Heerhugowaard die er grotere vormstukken mee fabriceerde. Ook zaagsel is te gebruiken als vulmiddel. Geeft wel een zeer ruw oppervlak dat moeilijk schuurbaar is. Hetzelfde geldt voor schuursel uit de zak van de bandschuurmachine. Ik las ook dat in de VS patentbloem als vulmiddel wordt gebruikt. Indien nodig kleur ik mijn fillets met kleurpasta in mahoniekleur van Polyservice.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 02 feb 2024 16:04 #1538832

Ik ben een luie klusser dus ik gebruik graag kant-en-klare epoxylijmen zoals Poly-Pox 700 (polyservice) of Epoxylijm van Fa.Duursma. Werkt prima voor fillets en andere verlijmingen. Geen gedoe met mengverhoudingen, altijd de juiste consistentie.
Minder geschikt voor plamuur ivm schuurbaarheid.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 02 feb 2024 17:06 #1538841

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13610
Zelf vind ik microlight erg fijn werken. Geen idee wat het precies is. Het lijkt er erg op een fenol achtige bolletje(s). Maar brengt makkelijk op. Het is een stuk smeuïger dan de rode fenol microballoons en kan in een dun uitlopende laag opgebracht worden zonder dat je het optrekt. Uitgehard schuurt het erg gemakkelijk. En is het lichtste wat ik ben tegengekomen. Zeker als je gewent bent om bij de andere lichte vulmiddelen Aerosil toe te voegen om het smeuïger te maken.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Laatst bewerkt: 02 feb 2024 17:06 door 3Noreen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 02 feb 2024 17:16 #1538844

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26346
Nog even een puntje van aandacht. Je kan met veel vulmiddelen een aardige plamuur mee maken.
Zo ook met microballons (glass bubbles); schuurt makkelijk.

Maar probeer niet het geplamuurde oppervlak daarna, zonder verder behandeling, te schilderen met dd-lak. Het oppervlak, met de open geschuurde glass bubbles, is min of meer poreus en zuigt de verf op, die bijna mat opdroogt.

Dergelijke, geschuurde oppervlakken met glass bubbles vóór schilderen met dd-lak dus eerst nog een keer met normale epoxy bestrijken.
Laatst bewerkt: 02 feb 2024 17:17 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 02 feb 2024 18:10 #1538862

  • martinw
  • martinw's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2323
Smooth Operator schreef :
Ik ben een luie klusser dus ik gebruik graag kant-en-klare epoxylijmen zoals Poly-Pox 700 (polyservice) of Epoxylijm van Fa.Duursma. Werkt prima voor fillets en andere verlijmingen. Geen gedoe met mengverhoudingen, altijd de juiste consistentie.
Minder geschikt voor plamuur ivm schuurbaarheid.

Is dit ook geschikt voor onder water(bv voor afsluiters aanbrengen)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 02 feb 2024 18:31 #1538866

  • Eclips
  • Eclips's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6536
martinw schreef :
Smooth Operator schreef :
Ik ben een luie klusser dus ik gebruik graag kant-en-klare epoxylijmen zoals Poly-Pox 700 (polyservice) of Epoxylijm van Fa.Duursma. Werkt prima voor fillets en andere verlijmingen. Geen gedoe met mengverhoudingen, altijd de juiste consistentie.
Minder geschikt voor plamuur ivm schuurbaarheid.

Is dit ook geschikt voor onder water(bv voor afsluiters aanbrengen)

Bij uitstek!
Roald

Never follow a Southerly!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 03 feb 2024 10:45 #1538966

martinw schreef :
Smooth Operator schreef :
Ik ben een luie klusser dus ik gebruik graag kant-en-klare epoxylijmen zoals Poly-Pox 700 (polyservice) of Epoxylijm van Fa.Duursma. Werkt prima voor fillets en andere verlijmingen. Geen gedoe met mengverhoudingen, altijd de juiste consistentie.
Minder geschikt voor plamuur ivm schuurbaarheid.

Is dit ook geschikt voor onder water(bv voor afsluiters aanbrengen)

Zoals MartinW al aangeeft: ja. Maar gebruik het niet als alternatief voor kit, want daar is het niet voor bedoeld. Epoxylijm wordt keihard.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 03 feb 2024 11:26 #1538976

  • martinw
  • martinw's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2323
Smooth Operator schreef :

Is dit ook geschikt voor onder water(bv voor afsluiters aanbrengen)

Zoals MartinW al aangeeft: ja. Maar gebruik het niet als alternatief voor kit, want daar is het niet voor bedoeld. Epoxylijm wordt keihard.[/quote]

En dan ben je weer bij de vraag kit of epoxy of neopreen ringen. Ik heb 1 keer een afsluiter laten vervangen door een professioneel jachtservicebedrijf en die gebruikten kit. Als ik het zelf nog een zou gaan doen ga ik voor de gemakkelijkste manier. Maar welke?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 03 feb 2024 12:46 #1539000

martinw schreef :
Smooth Operator schreef :

Is dit ook geschikt voor onder water(bv voor afsluiters aanbrengen)

Zoals MartinW al aangeeft: ja. Maar gebruik het niet als alternatief voor kit, want daar is het niet voor bedoeld. Epoxylijm wordt keihard.

En dan ben je weer bij de vraag kit of epoxy of neopreen ringen. Ik heb 1 keer een afsluiter laten vervangen door een professioneel jachtservicebedrijf en die gebruikten kit. Als ik het zelf nog een zou gaan doen ga ik voor de gemakkelijkste manier. Maar welke?[/quote]

Ik heb mijn doorvoeren gewoon gelamineerd met epoxy met silica en katoenvezel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 03 feb 2024 23:16 #1539114

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17779
Handig dit overzicht van vulmiddelen. Een deel ken ik, een deel nog niet.

Mijn kunststof huiddoorvoeren heb ik verlijmd met epoxy verdikt met een mengsel van katoenvezels en aerosil.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 04 feb 2024 00:08 #1539121

F32thriller schreef :
Ik heb mijn doorvoeren gewoon gelamineerd met epoxy met silica en katoenvezel.

Gelijmd dus ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Overzicht vulmiddelen epoxyhars/-lijm/-plamuur 04 feb 2024 09:47 #1539155

  • JRomkes
  • JRomkes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5020



uit de Gurit documentatie. Prima startpunt voor mixhoeveelheden voor diverse toepassingen. uiteindelijke volume staat er ook bij, wel zo makkelijk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.310 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl